Køb dagligvarer med kryptovaluta – fremtid eller utopi?

Havde man for 30 år siden proklameret, at det i dag vil være helt normalt at bestille dagligvarer som mælk, æg og smør på sin computer, for derefter at få det leveret direkte til sin hoveddør den efterfølgende dag, havde de fleste nok rystet på hovedet. Ikke desto mindre er det et faktum, at vi danskere i dag handler ind på nettet. I en travl hverdag, hvor der skal være tid til både karriere, børn, familie og meget andet, har online supermarkeder vist sig at komme som sendt fra himlen.

Med denne udvikling er det nærliggende at spørge sig selv, hvad det næste teknologiske skridt for dagligvarehandlen mon bliver. Og her kræver det næppe megen fantasi at forestille sig, at det måske snart er muligt at købe dine dagligvarer med Bitcoin, Etherium, Dogecoin og alle de andre kryptovalutaer, der findes på markedet. Men er det realistisk?

Hvad er kryptovaluta?

For at kunne svare på dette spørgsmål, er vi nødt til først og fremmest at se nærmere på, hvad kryptovaluta i grunden er. Kort fortalt er kryptovaluta en – eller rettere flere forskellige – digitale valutaer, som kan bruges som betalingsmiddel på nettet. Kryptovalutaerne kører over såkaldt blockchain-teknologi, der gør det umuligt at hacke eller spore betalingerne, og det er derfor muligt at betale både sikkert og anonymt på en og samme tid.

Rent teoretisk kan kryptovaluta bruges til at betale for hvad som helst, så længe køber er i besiddelse af kryptovaluta, og sælger er villig til at modtage betaling i kryptovaluta. Det er imidlertid kun de færreste webshops, der rent faktisk accepterer betaling i kryptovaluta. Og selv en af teknologiens foregangsmænd Elon Musk har været noget vægelsindet, når det kom til at træffe beslutning om, hvorvidt Tesla skulle acceptere kryptovaluta som betalingsmiddel eller ej.

Samtidig er det også værd at nævne, at kryptovalutaer som f.eks. Bitcoin kan være ekstremt volatile; altså opleve store udsving i løbet af kort tid. Dette er også en af grundene til, at Bitcoin er blevet et yndet investeringsobjekt hos især yngre investorer, der ikke er bange for at løbe risici. Du kan få mere information omkring denne del hos Min Investering, der skriver om investering i forskellige aktiver, herunder også Bitcoins.

Hvad skal der til, før online supermarkeder vil modtage kryptovaluta som betalingsmiddel?

Der er stadig nogle udfordringer ift. at online supermarkeder skulle modtage kryptovaluta som betalingsmiddel. Det er klart, at så længe teknologimastodonter som Tesla ikke er med på vognen, så skal vi heller ikke forvente, at danske online supermarkeder kommer det. Begynder virksomheder som f.eks. Tesla og Amazon derimod at godtage betalinger med kryptovaluta, kan det være første skridt imod en mere positiv tilgang til betaling med kryptovaluta.

Dog er den føromtalte volatilitet også en udfordring. Så længe, at kryptovalutaer ikke anses som stabile valutaer, der mere eller mindre kan sidestilles med regulære valutaer, så bliver det nok mere end svært at få online supermarkeder med på vognen. Risikoen for at lide tab grundet kursudsving vil ganske enkelt være for stor til, at supermarkederne vil løbe risikoen – og det bliver bestemt ikke bedre af, at online supermarkeder generelt har en lav avance på sine varer, og dermed er ekstra følsomme for sådanne kursudsving.

Af samme grund skal vi derfor nok heller ikke forvente, at betaling med kryptovaluta hos online supermarkeder bliver en mulighed lige foreløbigt. Men at kalde det for utopi, er nok også at gå et skridt for langt – så meget har teknologiens historie trods alt lært os.

Der er lukket for kommentarer.